Amarantus – dlaczego warto do stosować?

Amarantus (https://www.bee.pl/9216-amarantus) wywodzi się z Ameryki Środkowej, gdzie już ponad 5 tysięcy lat był uprawiany przez Inków i Azteków. Znany jest również pod inną nazwą: szkarłat. Przez wiele lat roślina ta była niedoceniana i pozostawała w zapomnieniu. Obecnie jej popularność rośnie. Uważana jest bowiem za cenne źródło błonnika, przeciwutleniaczy oraz innych składników odżywczych. Jest niedroga i łatwo dostępna, warto więc włączyć ją do swojej diety.

Pozytywny wpływ amarantusa na zdrowie

Amarantus zalicza się do grupy pseudo zbóż i, co ważne dla osób z nietolerancjami i celiakią, nie zawiera glutenu. Jest bogatym źródłem węglowodanów oraz białka roślinnego. Zawiera dużo witaminy E, A i C, witamin z grupy B oraz żelaza. Ze względu na wysoką zawartość wymienionych wcześniej witamin jego pozytywne wpływa na stan skóry oraz wzroku oraz układ odpornościowy. Dodatkowo amarantus:

  • ze względu na dużą zawartość błonnika reguluje i usprawnia pracę jelit,
  • obniża poziom cholesterolu, dzięki czemu zapobiega powstawaniu chorób układu krwionośnego,
  • spowalnia proces starzenia, dzięki wysokiej zawartości lipidu nazywanego skwalenem, który wykazuje działanie grzybobójcze oraz antybakteryjne.

Szeroki zakres zastosowań amarantusa


Amarantus znajduje szerokie zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce. Stanowi wartościowy i sycący zamiennik ryżu, kaszy czy ziemniaków. Można go również dodawać do sałatek. Ziarna amarantusa można zmielić, uzyskując w ten sposób mąkę, z której z powodzeniem można zrobić pierogi, naleśniki czy chleb. Popularny w Polsce jest również amarantus ekspandowany, który stanowi świetną przekąskę lub dodatek do owsianki lub deserów. Poza zastosowaniami kulinarnymi amarantus świetnie sprawdza się również jako składnik kosmetyków. Z ziaren amarantusa można wytłoczyć olej, który sprawdzi się podczas masażu. Dodatek amarantusa znajdziemy również w balsamach, mleczkach nawilżających oraz żelach. Ich regularne stosowanie wygładza skórę i nadaje jej promienny wygląd. Wyciąg z amarantusa ma również działanie łagodzące, w tym w przypadku alergii. Poprawia również jędrność skóry.